Travel Wedding Fine Art Animal Portrait Emotion

Pages - Menu

Thursday, March 20, 2014

Rezeki(Pengalaman lalu di salah sebuah pasar di Kota Tanta, Mesir. Seronok tengok gelagat kucing yang tengah tunggu rezeki mereka masing-masing.)

Rezeki sebagaimana yang kita tahu dan menyakininya (sebagai seorang muslim), sudah pun di jamin oleh Allah swt. Rezeki yang di jamin itu sudah di tentukan termasuk sesuap makanan yang mana kalau belum di tentukan bukan menjadi rezeki kita, pasti! tidak akan sampai ke mulut walaupun jarak makanan dengan mulut itu tak sampai 1 cm. Jika sebaliknya, makanan tadi menjadi rezeki kita pasti ia akan sampai ke mulut. 

Persoalan yang bermain di minda, adakah setiap kali kita beroleh rezeki, kita akan ucap Alhamdulillah?
Atau setiap kali kita beroleh rezeki, kata-kata yang keluar adalah,'ermm tak cukup lagi ni'?

Teringat pesanan dari Al Imam Abdullah bin Alawi Al-Haddad:
Yang Allah dah tentukan untuk orang lain, tak akan sampai kepada kamu.Yang sudah di tentukan untuk kamu, pasti akan sampai kepada kamu. Apa yang kamu cita-citakan itu, sejauh mana pun tetap yang akan berlaku apa yang sudah di takdirkan oleh Allah swt. Tidak ada semua makhluk yang ada di atas muka bumi ini kecuali rezekinya sudah dijamin oleh Allah swt dan juga bilangannya.

Jadi, sifat yang agung perlu ada pada setiap indivudu adalah seperti,


Qanaah: Berasa cukup dengan yang sedikit, Syukur dengan yang banyak.

Pelaburan yang paling menguntungkan dan mustahil akan ditimpa kemiskinan adalah dengan menghulurkan Sedekah. Sedekah yang dilakukan biarlah berterusan walaupun dalam jumlah yang kecil atau mengikut kemampuan seseorang. Cukup dengan firman Allah taala di bawah menceritakan segala-galanya mengenai sedekah.

“Orang yang menafkahkan hartanya pada malam dan siang hari secara sembunyi dan terang-terangan, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kebimbangan pada mereka dan tidak pula mereka bersedih.” (Al-Bakarah: 274)
No comments:

Post a Comment